Prøvd «the cup of joy» ?

[dropcap]En menskopp er mer enn en kopp. Den er igrunn ikke ekkel og vanskelig å bruke,  den kan faktisk gjøre perioden med mensen enklere og billigere.

En mensenkopp reise.
Første gangen jeg hørte om menskopp var på en landsleiren til Røde Kors Ungdom i 2009. Jeg hadde plutselig fått mensen og stod i kø for å kjøpe tamponger. I køen klagde jeg litt over at dette var kjipe penger bruke på tamponger når jeg heller ville brukt de på noe annet.  Venninnen min fortalte meg at hun brukte menskopp. Da hun forklarte var det var må jeg innrømme at jeg syntes det var litt ekkelt. Samtidig tenkte jeg at det hørtes ut som en god idé.

Spesielt fordi jeg blør så lite at selv om jeg bruker de minste tampongene så kan de være litt tørre å få ut etter 5 timer.  Jeg er heller ikke glad i å bruke bind. Derfor må jeg innrømme at det var heller regelen enn unntaket at jeg endte opp med å bruke tampongen i over anbefalt tidsrom. Så etter hvert som tanken vokste på meg om å bruke menskopp så stakk jeg innom noen apotek og spurte om de solgte den. De så litt undrende tilbake på meg og sa nei, ehm… hva er det? Etter noen år fant jeg tilslutt en liten norsk butikk som også sendte i posten.

Endelig skulle jeg få prøve min første menskopp! Og gjett om jeg er glad for å slippe å stresset med å bytte tamponger og bruke penger på det lenger!

Nå, noen år senere, selges menskopper på flere apotek og flere og flere jenter vet hva det er.  Men ikke alle vet hva en menskopp er.  For noen måneder tilbake var jeg hos legen min. Jeg  fortalte at jeg kanskje ikke var fornøyd med spiralen,  og om forklarte at det kan ha en sammenheng med at jeg bruker menskopp. Legen visste ikke hva en menskopp er, så jeg satte igang å forklare. Dermed er det jo ikke rart at det tar litt tid før det begynner å bli helt vanlig å bruke menskopp.

Foto: bodystore.com

Hva er egentlig en menskopp?
Siden ikke engang legen min visste hva en menskopp er så er det kanskje best at vi først snakker om hva en menskopp er. En menskopp, burde kanskje heller hett et mensbeger, eller mens shot? For koppen er mindre enn et lite shotglass. Den er laget av silikon og du kan sette den inn den dagen du forventer å få mensen slik at du slipper å bekymre deg for lekkasjer. Den tømmes for blod 2 ganger i døgnet (morgen og kveld for eksempel) og det er nok det mange synes er litt ekkelt og som gjør dem litt skeptiske.

Og det er kanskje ikke så rart?
Mensen på tv er blå og har alt mulig rart av kallenavn; jordbæruka, tante rød og listen fortsetter.  Dette er noe som de fleste kvinner opplever 456 ganger i løpet av livet, 6,25 år med blødende dager.

Da bør det ikke være slik at vi synes det er ekkelt å tømme en «kopp» med blod disse dagene. Jeg skriver «kopp» fordi menskoppen er på 15-20 mm og de færreste fyller den opp. Kanskje oppdager du det samme som meg og mine venner da vi begynte å bruke menskopp: Vi blør mye mindre enn vi trodde!

En kort intro til hvordan en menskopp brukes.
For å sette den inn:
1. Brette den sammen til en u og putter den inn i skjeden på ca. samme sted som en tampong.

2. Så må du passe på at den bretter seg ut slik at den får en koppform og lager et vakuum. (Jeg var nervøs for å kjenne dette vakuumet og at det skulle gjøre vondt, men jeg merker det ikke).

Etter ca. 12 timer bør den tømmes:
3. Sitt over do (spesielt de første gangene) og klem den litt sammen slik at toppen nesten lager en peanøtt form/ åtte tall. Da brytes vakuumet og den er lett å ta ut. Hvis det gjør vondt så har du ikke brutt vakuumet. Da må du klemme mer/annerledes.

4. Tøm menskoppen i do og skyll den i vasken i litt lunket vann (ikke for varmt, det kan gjøre litt vondt). Og sett den inn igjen på samme måte som over. Pass på at den har brettet seg ut.

Dette er ikke helt utfyllende, så les bruksanvisningen som følger med din menskopp om du skal begynne å bruke en menskopp.

Økonomiske og etiske fordeler og ulemper:
Pros:

  • Ved å bytte til menskopp så har du spart inn utgiftene i løpet av 5-8 måneder (en menskopp koster ca. 250,- (ca. 200,- momsfri).
  • Mange av produsentene av menskopper er opptatt av etisk handel og at de skal være fri for dyreprodukter og økologiske, dermed er det lettvint å finne etiske produkter.

Cons:

  • Det er en liten utgift hvis du er en av de ti som ikke blir fornøyd med bytte. Men det finnes produsenter som du da kan levere den tilbake og få pengene tilbake.

 


TEKSTFORFATTEREN

Ingrid Rabbe Larsen
Sosionom
@IngridRabLaFør du stikker
– vil du skrive neste innlegg om livstil, teknologi eller helse?  
Send en mail til flytfrem@gmail.com. Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Én kommentar til “Prøvd «the cup of joy» ?”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.