Miniserie: Visste du at kumelka du drikker egentlig er beregna til en kalv?

[dropcap]F[/dropcap]or at du skal kunne drikke kumelk, så blir melkekyrne inseminert og dermed drektige.Kalven blir altså unnfanget ved ufrivillig inseminasjon, noe vi mennesker kaller for voldtekt når det skjer innen vår egen art. Moren begynner så å produsere melk, der hun melkes under hele drektighetsperioden.

Etter fødselen fjerner bonden kalven vanligvis fra moren så snart den har fått i seg litt råmelk. Deretter blir kalven fôret på kunstig vis, mens det naturlige er at kalven ville diet moren til den er 8-11 måneder.

Gigantkonsern som Tine misbruker innflytelsen sin for å rosemale en grusom virkelighet, hvor de fremstiller ”det søte livet” til kyrne. Båskyrne har en sterk innskrenket bevegelsesfrihet. ”De fleste båskyr står bundet 8-9 måneder i strekk hvert år,” skriver Dyrevernalliansen. 

”Kua kan kun ta ett skritt fram og ett tilbake, og så vidt snu på hodet. Det er ikke mulig med normal kroppspleie, mosjon eller sosial kontakt med andre dyr.

I de fleste båsene er det montert kutrener, som hemmer kuas bevegelser ytterligere. Kutrener er en elektrisk innretning over kuas rygg som gir støt. Den skal få kua til å gå litt tilbake i båsen før hun gjør fra seg, slik at gjødsel og urin ikke havner på liggeplassen, ” ifølge Dyrevernalliansen

Foto: instagram «hkardash»

Kua slaktes når hun ikke lengre produserer melk
For å få kua til å produsere den melkemengden som forlanges av henne, må hun føde en kalv hvert år. ”Når kua ikke lenger er effektiv nok slaktes hun,” skriver dyrsrettigheter.no.

Den høye melkeproduksjonen gir produksjonssykdommer, der jurbetennelse, ketose og melkefeber er vanlig. Jeg har selv arbeidet med forsikring, og er det slik at melkekyr får for eksempel jurbetennelse er det god nok grunn til å bli sendt rett til slaktehuset. Melkekyr slaktes vanligvis når de er rundt 4 år, mens de naturlig ville blitt mellom 18-22 år gamle.

Følg med for neste del av Miniserien om kumelk!


TEKSTFORFATTEREN:

Sigrid Sydsæther
Instagram: @sigridsyd


Før du stikker –  vil du skrive neste innlegg om miljø, helse eller samfunn?  
Send en mail til flytfrem@gmail.com. Aldri skrevet og publisert før? Ikke bekymre deg, vi hjelper deg!

Én kommentar til “Miniserie: Visste du at kumelka du drikker egentlig er beregna til en kalv?”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.