5 ting som har skjedd denne uken: 20 mai

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Verden

  • Den nåværende presidenten i Venuzuela, Nicolás Maduro, stiller til gjenvalg ifølge Reuters. Befolkningen går til valglokalene idag søndag, 20.mai. Opposisjonen boikotter valget, og Maduro er forventet å vinne til tross for sin upopularitet. Oppdatering: Aftenposten rapporterer at Madudro vant valget for en ny seksårsperiode. Hovedutfordreren Henri Falcón krever nytt valg.

  • Situasjonen er i stadig utvikling mellom Israel og Palestina. Denne uken har USA flyttet sin ambassade fra Israels hovedstad Tel Aviv til Jerusalem, til tross for stor motstand internasjonalt. Guatemala fulgte i USAs fotspor og flyttet sin ambassade onsdag. Paraguay og Romania har også ytret tanker om å gjøre det samme skriver CNBC. NRK hjelper deg å forstå hva som er bakgrunnen til alt som pågår rundt Jerusalem, se videoen her.
  • Bryllupet mellom Prins Harry og Meghan Markle markerer starten på en ny tidsepoke med et mer inkluderende britisk monarki rapporterer New York Times.

Miljø

  • Er elektriske biler faktisk verre for miljøet? Eksperter sier at å introdusere nye biler til veiene, uavhengig av hvor mye grønnere de er sammenlignet til tradisjonelle biler – vil fremdeles forurense luften. «(Basert på) antallet nye elektriske biler, så vil net reduksjonen i CO2 utslipp mellom 2018 og 2050 bare være rundt halvparten av 1% av totalt forutsett Amerikansk energi relatert karbon utslipp» ifølge forskning skriver Politico.
  • Plastikk har nådd havets dypeste punkt på Marina Trench, som befinner seg i Stillehavet på 36,000 feet under havoverflaten ifølge National Geograpichs.

Helse og velvære
WHO har publisert en plan for å kunne eliminere all industri skapt transfett. WHO estimerer at transfett fører til mer en en halv million dødsfall grunnet hjerte og kar-sykdom hvert år. Les mer på The National Law Review.

Likestilling og identitet 

  • Kutt gjør likestillingsombudet dårligere rustet til å bekjempe seksuell trakassering ifølge FriFagbevegelse.
  • Pakistan har fått gjennom en av verdens mest progressive transrettighets lover, som gir borgerne rett til å identifisere sitt kjønn på alle offentlige dokumenter og beskytter rettighetene til sine transseksuelle statsborgere. Det gjenstår at presidenten må signere loven som er godkjent av parlamentet, men dette er uansett et stort steg for det i utgangspunktet mer konservative landet skriver Global Citizen.

Norge

  • Ulvejakt er lovlig ifølge Oslo tingrett skriver NRK. WWF tapte rettsaken mot den norske stat om å gjøre det forbudt å jakte på ulv.
  • Denne uken var det folkeavstemning om sammenslåing mellom Finnmark og Troms fylke. 87% stemte «nei» rapporterer NRK. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.