5 ting som har skjedd denne uken: 27 Mai

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

VERDEN 

  • Det diplomatiske møtet mellom Nord-Korea og USA går fra å være avlyst til å muligens være på igjen iløpet av 24 timer. President Trump avlyste møtet torsdag ifølge The Guardian. Allerede fredag kom ny pressemelding fra Det Hvite Hus og møtet ser ut til å være i rute igjen for 12.juni rapporterer The Guardian. 
  • Colombia velger ny president idag, søndag 27.mai, til tross for bekymring rundt korrupsjon, fred og nabolandets Venezuelas krise og dens påvirkning i Colombia ifølge Al Jazeera. 
  • Italias President har utnevnt Guiseppe Novice som ny Statsminister denne uken. Mr. Novice representerer Five Star Movement, som gjør at to populist parti former regjering i Italia ifølge BCB.

 

LIKESTILLING

  • Den Irske befolkning har stemt ja til å endre grunnloven slik at abort blir lovlig i landet. 66,4% har stemt ja til å endre grunnlovstillegget fra 1983 hvor det ble vedtatt at et ufødt barn har like rett til liv som moren ifølge Aftenposten.

  • Sex uten samtykke er nå anerkjent som voldtekt i Sverige ifølge BBC. Sverige har fått gjennom en ny lov som trer i kraft 1.juli som sier at sex uten samtykke er voldtekt, uavhengig om tilfellet innebærer trusler eller vold. Personen må gi tydelig samtykke, verbalt eller fysisk.

 

HELSE OG VELVÆRE 

  • 28 Mai er Den Internasjonale Mensdagen. Visjonen til MHD er å skape en verden hvor enhver kvinne og jente kan ha en hygienisk menstrasjon, hvor enn hun er, trygt, privat og med verdighet. Organisasjonen jobber med å bryte tausheten og bygge innsikt og bevissthet rundt den fundamentale rollen god menstruell hygiene spiller i å gjøre det mulig for jenter å nå sitt fulle potensial.

 

  • Forskning har sett nærmere på effekten av å sove lenger i helgene rapporterer IFL Science. Resultatet antyder at mindre søvn i ukedagene ikke er en risk faktor for død dersom det er kombinert med lengre søvn i helgene.

 

MILJØ

  • Den økende mengden CO2 i luften påvirker kvaliteten av ris ifølge Vox. Essensielle næringsstoff som en finner i ris, inkludert protein, jern, zinc og B vitaminer faller.
  • Byen Paris jobber mot et gratis offentlig transportsystem i kampen mot forurensing ifølge CityLab. 

NORGE
Stortinget vedtar forbud mot barneekteskap i Norge rapporterer Thomson Reuters Foundation.  «Vi tror at denne loven sender et klart budskap, nasjonalt samt internasjonalt, at vi ikke aksepterer at barn gifter seg i Norge» delte Barne og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland i kommentarer sendt på epost ifølge Thomson Reuters Foundation.  Man må være over 18 år for å gifte seg i Norge. Frem til denne endringen kunne barn på 16-17 år også gifte seg med foreldrene sitt samtykke. Dette er ikke lengre mulig. Aktivister håper at denne endringen med forbud mot barneekteskap kan være et eksempel for andre land frem mot å utrydde praksisen av barneekteskap rundt om i verden som et ledd i å nå de globale 2030 målene.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.