5 ting å vite om uken som gikk: 3.juni

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Verden

  • Staten Myanmar sier de er villige til å ta tilbake alle 700,000 Rohingya flyktningene som i 2017 flyktet til nabolandet Bangladesh – dersom de frivillig ønsker å returnere ifølge Reuters. Situasjonen er anspent. FN og andre humanitære organisasjoner har beskrevet situasjonen i Rakhine staten i Myanmar som «et tekstbok eksempel på etnisk rensing», en anklagelse Myanmar benekter. Torsdag signerte Myanmar en avtale med FN hvor Rohingya befolkningen kan etterhvert returnere til Myanmar trygt og frivillig.
  • Spanias statsminister Mr. Mariano Rajoy ble 1.juni tvunget ut av regjering etter et mistillits-stemme. Dette som en følge av en korrupsjonsskandale som har fulgt landets regjerende parti «The Peoples Party» ifølge BBC.  Spanias opposisjonsparti «Socialist Party» sin leder Pedro Sanchez ble sverget inn som ny statsminister lørdag 2.juni.

https://twitter.com/nytimes/status/1002484691193262080

  • Madrid har ikke direkte regjerende makt over regionen Catalonia i Spania lenger etter at Catalonia sin regjering ble sverget inn 2.juni ifølge BBC. Quim Torra, som for tiden befinner seg i selv-valgt eksil i Belgia, vil lede den nye regjeringen. Spanias nye statsminister Mr.Sanchez anerkjenner Catalonia som ikke bare en region, men en nasjon innen Spania.
  • Antallet døde i Puerto Rico er langt høyere en først antatt. Når orkan Maria sveipet over landet forrige høst, så var antallet omkommet antatt å være rundt 64 mennesker. Nå, flere måneder senere har en ny studie utført delvis av Harvard Universitet funnet at antallet omkommet er rundt 4,600 mennesker – og at dette i stor grunn et resultat på svak respons av naturkatastrofen som traff øyen forrige September. 11% av Puerto Rico er fremdeles uten strøm ifølge The Atlantic. 

Miljø

https://twitter.com/GorillaDoctors/status/1002338443811123200

Helse og Velvære

Likestilling

  • En kvinne ble nylig valgt som ny leder av den etniske gruppen Nuer i Juba, Sør Sudan. Valget av Rebecca Nyandier Chatim er av stor symbolsk viktighet i landet som er herjet av seksuelt misbruk av kvinner. De som sitter i disse rollene styrer lover som kan løse lokale uenigheter og problematikker, og kan også forsterke kjønns forskjeller og ulikhet, til fordel til den militærske eliten skriver The Conversation. 
  • Asiatiske kvinnelige politikere møter et tilbakeslag – deres tilstedeværelse fører nødvendigvis ikke til bedre sosial rettferdighet for andre kvinner ifølge The Conversation. 

Norge

  • Equinor deler ut storkontrakter før de får godkjenning fra Stortinget skriver NRK.
  • Fagforbundet tror at fire barnehageansatte skal ha fått sparken etter de har streiket ifølge NRK. 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.