5 ting å vite om uken som gikk: 9.juni

Et kort innblikk i noe av det som har skjedd i uken som gikk.

Verden

  • Under G7 møtet holdt i Kanada foreslår USA sin president Donald Trump å fjerne tariffer og handel barrierer skriver BBC.  Tidligere i år tok USAs president Donald Trump initiativ til innføre strengere tollavgifter på import av stål og aluminium. Forslaget har gjort Kanada, Mexico og EU har sagt at de planlegger gjengjeldeler for dette. President Trump på sin side har ifølge BBC advart mot slike handlinger og sagt at dersom det går så langt som en «trade war» kommer USA til å vinne den.
    – USA trekker seg fra å signere G7 slutterklæringen rapporterer NRK.  Dette ifølge President Donald Trump sine Twittermeldinger.
  • Unntakstilstanden i Etiopia skal oppheves kort tid etter at landet fikk ny statsminister, Abiy Ahmed skriver NRK URIX. Det skal blant annet bli fred med Eritrea og politiske fanger skal slippes ut av fengsel. Les mer på NRK.
  • Sikkerhetssituasjonen i Jemen forverres og det er vanskelig for humanitære organisasjoner å gi livreddende bistand. Torsdag 7. juni trakk den Internasjonal Røde Kors komitèn (ICRC) ut 71 ansatte ut av landet etter at aktivitetene har blitt blokkert, truet og vært et direkte mål de siste ukene, ifølge ICRC´s Director of Operations Dominik Stillhart, rapporterer Devex.

Miljø

Helse og Velvære
«Hva er viktig for deg»? ble pasienter spurt rundt om i landet onsdag 6. juni.  «I en travel hverdag er det utallige situasjoner der det som virkelig betyr noe for pasienten og de pårørende ikke forstås eller snakkes om. Hva er viktig for deg?-dagen er en mulighet til å stoppe og tenke litt over hvordan vi lytter, hvem vi lytter for og hva vi gjør med svarene vi får. Erfaring viser at aktiv deltakelse i utformingen av egne mål øker pasientens motivasjon og styrker mestringen. Det kan være alt fra å klare å lage seg frokost selv, eller å få komme hjem til jul», skriver KS.

Likestilling

Norge

  • Retningslinjer mot kroppspress i sosiale media ønskes skriver regjeringen.no. «Kroppspress fra sosiale medier er krevende for mange barn og unge, og kan føre til dårligere psykisk helse. Vi trenger en økt bevissthet og retningslinjer som kan motvirke dette», sier barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland.
  • Nå blir det forbud mot nikab og burka på norske skoler skriver Dagbladet. «Norge blir første land i Norden som innfører et nasjonalt forbud mot ansiktsdekkende plagg som burka og nikab i undervisning» skriver avisen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.