En sosial entreprenørs reise

Innen 2023 har vi som mål å skape anstendige jobber for 30 kvinner i Sujata, en landsby i den Nord Indiske delstaten Bihar.

Skrevet av Rune Tveit Co-Founder av Better Living Projects. Han tar deg med på sin reise som sosial entreprenør i denne miniserien. 

Vi i Better Living er en forening som skal skape arbeidsplasser for  kvinner fra ulike sosiale bakgrunner i Indiske landsbysamfunn ved satsning på salg av etiske moteprodukter i Norge. På denne måten ønsker vi å gi forbrukere i Norge et alternativ til å handle etiske produkter som bidrar til å skape muligheter.     

Situasjonen til kvinner i Bihar, India
Ifølge National Family Health Survey, India (2015-2016) er opptil 80% av kvinner i alderen 15-49 uten betalt arbeid. Dette gjør at kvinner tar færre avgjørelser fordi de er avhengig av sin manns inntekt. Derfor ønsker vi å bidra til å starte opp en lokal tekstilvirksomhet for kvinner i Sujata landsbyen. Vårt formål i Better Living er å skape inntektsmuligheter for kvinner igjennom satsning på sosialt entreprenørskap. Dette gjør vi for at flere kvinner skal kunne få retten til å bestemme over sin egen inntekt. Noe som vil påvirke hennes evner til å ta beslutninger i hjemmet og heve hennes status i samfunnet.

En fellesnevner for kvinnene vi ble kjent med er at de har erfaring med søm og tekstil fra tidligere, og at de har mer tid tilgjengelig enn vi opprinnelig antok.

Interessen for å jobbe er stor, men mulighetene er få.

Lokal forankring
Min Co- founder Cecilie Kjeldsberg og jeg reiste i mars 2018 på et tre ukers opphold til India hvor vi ble bedre kjent med skikkene og kulturen i Sujata. På turen gjennomførte vi 8 individuelle intervjuer og to gruppe intervjuer med totalt 23 kvinner.

Les også en sosial entreprenørs reise 

Til å begynne med var vi svært usikre på hvor mange som ville dukke opp, men takket være vår lokale samarbeidspartner Prayas Welfare Trust (PWT) var det ingen problem å mobilisere og skape interesse.

Vi ønsker å ta med oss noen verdier vi har rundt arbeidsvilkår i Norge. Dette skal vi tilby de 10-12 kvinnene som tar del i prosjektet fra oppstarten i september: fem timers arbeidsdager med en varmrett, levedyktige lønninger, kort vei mellom hjem og jobb, pålitelige kontrakter og forsikringer, et inkluderende arbeidsmiljø, fri under høytider, og ikke minst så skal det være trygt for dem å delta.

IMG_9897.jpg

Den største utfordringen: å skape et marked her hjemme
I arbeidet har vi vi innsett at det ikke var den operasjonelle driften der nede som kom til å bli den største utfordringen, men det å skape et marked her hjemme som gjør at produktet generer inntekt tilbake til lokalsamfunnet.

Etisk produksjon av høy-kvalitetsprodukter som kan bli solgt på det norske markedet er fokuset vårt for å generere inntekt tilbake til kvinnene i Sujata.

I mars foretok vi en markedsundersøkelse hvor vi fant ut at 84,41% av 239 respondenter meddelte at tilgangen til informasjon knyttet til etisk mote i Norge er enten lite tilstrekkelig eller svært lite tilstrekkelig.

I markedsundersøkelsen påpekte 71,56% at det i enten ingen grad eller svært lite grad var enkelt å handle etisk mote. Totalt 86.24% meddeler at det var svært sannsynlig eller noe sannsynlig at de kom til å handle etisk mote, og 76,47 % ville anbefalt produktet videre til familie, venner og bekjente. Dette viser at finnes en etterspørsel til tjenesten vi ønsker å levere.

Etisk merkevarekollesjoner utvikles
Vi jobber nå for å utvikle to etiske merkevarekolleksjoner som kan selges gjennom ulike salgskanaler i Norge. Den ene kolleksjonen blir utviklet i samarbeid med designeren Siv So Hee Steinaa og Birgitte Hortemo, hvor produktene skal bli markedsført og solgt gjennom vår online webshop, pop-up stores, i tillegg til andre butikker i Oslo. Den andre kolleksjonen blir utviklet i samarbeid med designeren Emma Wright, eieren av 
Studio Bazar på St Hans Haugen. Denne kolleksjonen skal selges i Studio Bazar butikken, hennes online webshop, vår webshop og i andre butikker i Oslo. Sammen med designerne jobber vi for at hele produksjonskjeden vår skal bli etisk, transparent og bærekraftig.

Les Jeg ønsker å lære andre kvinner til å bli mer selvstendige så de kan ta vare på seg selv 

En historie om kvinnen som har laget produktet 
Hvert produkt vil fortelle en historie om kvinnen som har laget produktet og hennes lokale kultur. Designerne er nå i fasen av å utvikle designet til et produkt som skal være unikt, eksklusivt, autentisk, personlig og komfortabelt. Vi ser fram til å dele dette med deg så snart designet står klart i sommer. Designerne vil bli med oss ned til India i September for å delta i opptreningen og en kolleksjon vil være klar til å kjøpe innen julehandelen!

Pengene går tilbake til kvinnene og lokalsamfunnet
Pengene som genereres fra salget av disse produktene vil bli kanalisert tilbake til kvinnene og deres lokalsamfunn. Ethvert solgte plagg vil utgjøre en stor samfunns nytte. Kvinnene som tar del i prosjektet vil få en styrket rolle i samfunnet, de vil oppnå levedyktige lønninger som gjør at de kan sende barna sine på skole, og kunne tilby bedre helsetjenester for seg og sine barn.

Vår lokale samarbeidspartner er i skrivende stund i gang med å bygge en ny etasje på den lokale skolen som vil bli det nye arbeidslokalet for 12 kvinner i Sujata fra September. Når bygningen står ferdig skal vi kjøpe inn symaskiner og tekstilmateriale, slik at opptreningen og produksjon kan starte.

Vil du være med på å skape muligheter? Med din støtte kan vi ferdigstille arbeidslokalet, kjøpe inn utstyr og materiale slik at kvinnene i Sujata vil kunne bestemme over sin egen inntekt, ta flere økonomiske avgjørelser i hjemmet, og oppnå en styrket rolle i samfunnet.

Sammen skaper vi muligheter!   

Vil du vite mer? Sjekk ut arrangementet til Better Livings Projects her.

På Torsdag 14.06 lanserer vi crowfunding kampanjen vår. Vårt mål er å innhente nok midler til at vi kan starte produksjon i september. Jentene fra den skeive podcasten Institusjonen bidrar med underholdning og bandet From Scratch skal skape ruvende stemning. Sted: Skippergata 22, Oslo. Kl 19:00-23:0. Følg eventet på Facebook. 

 


TEKSTFORFATTEREN
Rune Tveit
Co-Founder og Prosjekt Koordinator ved Better Living Projects
@Betterlivingprojects  på Facebook
@Betterlivingprojects på Instagram
Hjemmesiden finner du her

 Før du stikker
– vil du skrive neste innlegg om entreprenørskap, samfunn eller noe annet?  
Send en mail til flytfrem@gmail.com. Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

Én kommentar til “En sosial entreprenørs reise”

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.