Opplysning om kvinners opplevelser

[dropcap]Basert på intervjuer med forskjellige kvinner med ulike aldre og bakgrunner har Stine Sandnes (28) laget 14 monologer som er kjent som Kvinnemonologene. Forestillingene som både kan få til le eller gråte tar opp temaer som oppvekst, tilhørighet, identitet, mobbing, utenforskap, seksuell trakassering, rasisme, fysisk og psykisk vold i nære relasjoner og kjønn.

– Jeg håper og tror at uansett hvilken bakgrunn og kjønnsidentitet man har, så vil man kunne kjenne seg igjen i mange av monologene, og kanskje få noen «a-ha» opplevelser. Jeg ønsker også å vise at kvinner i Norge fortsatt møter på mange utfordringer som vi kanskje ikke alltid tenker så mye over, siden vi på en måte burde være takknemlige for at vi tross alt lever i et av verdens mest likestilte land, deler Stine med Flyt Frem.

Kvinnemonlogene som ble satt fremvist til fullsatt sal flere ganger og ekstra forestillinger på Chateu Neuf i Oslo kan være en oppvekker for noen, mens andre kjenner seg igjen i en monolog.

– Jeg håper at de som er eller har vært i en situasjon som ligner den monologen som blir fremført skal tenke:

«shit, det er jo meg, så deilig å få en annerkjennelse for den jeg er», mens andre som ikke har kjennskap til det kan tenke «shit, det hadde jeg ikke tenkt på før» og slik være med på å bygge broer mellom mennesker, og bidra at folk kan se at vi tross alt har mer til felles enn vi tror, meddeler Stine.

Kvinnemonologene. Foto: privat
Kvinnemonologene. Foto: privat

Belyser urettferdighet
Urettferdighet inspirerer Stine til å ta tak å gjøre noe ved å sette ord på opplevelsene til kvinner og formidle disse til et publikum.

– jeg hater virkelig at kvinner og menn ikke enda er likestilte i Norge. Man kan si at vi til en viss grad er likestilte overfor loven, men vi er ikke likestilte i hodene våre. Og her mener jeg det er ting som er negativt både overfor kvinner og menn, deler regissøren av Kvinnemonologene.

Videre påpeker hun at det oftere er kvinner som får foreldreretten etter ett brudd.

Stine har et håp om at stykke kan inspirere til viktige samtaler blant de som har sett stykket som tar opp flere temaer om urettferdighet som foregår i Norge.

– Vi ser også at omtrent 10 000 kvinner voldtas hvert år i Norge. I Kristiansand by bor det 80 000 mennesker. Det vil si at det er det samme som at hele Kristiansand by skulle blitt voldtatt på 8 år. Det er ganske grotesk når man ser det på den måten, deler Stine.

– Hva er det med kulturen vår som tilrettelegger for så mye voldtekt? Jeg føler det er et spørsmål som knapt stilles i Norge, fortsetter forfatteren.

Å være for likestilling er ikke det samme som å hate menn
Det at folk gjerne lever i sine egne bobler inspirerte Stine til å skrive Kvinnemonologene. Idèen kom til henne mens hun satt på Blindern på Universitetet i Oslo sammen med en venninne, Karoline Cortez Guddal i mai 2017.

– De som bor i Oslo er kanskje ikke klar over at mange i Norge har en hverdag preget av et menighetsliv og Jesus, de som har normalhøyde tenker kanskje ikke så mye på hvordan det er å være høy kvinne, de som er hvite nordmenn tenker kanskje ikke på hvordan det er å leve i Norge med et afrikansk opphav, deler Stine.

Engasjerte Stine vet også å holde på work-life balance for å bevare energien noe som i perioder kan bety at hun heller prioriterer å slappe av hjemme enn å være med på sosiale arrangementer.

Stine håper at folk forstår at det å være feminist, altså for kvinners rettigheter, ikke er det samme som å hate menn.

– Med feminisme så menes jo faktisk bare at man anerkjenner at det historisk sett har vært en skjevhet mellom kjønnene og at man ønsker at både kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter i livet.

Stine Sandnes.Good to know and things you can do

Med Flyt Frem deler Stine nyttige ting å vite om likestilling og tips for hvordan man kan bidra positivt:

Hva er 3 ting som folk burde vite om dette temaet?

  1. Vi er ikke løsrevet fra historien. Det som skjedde for 100 år siden påvirker oss den dag i dag. Det samme gjør klasse, kjønn og kulturellbakgrunn.
  2. Sexisme og rasisme er del av en større struktur som er til fordel for noen få, men ødeleggende for de fleste.
  3. Frihet og likhet er ikke som en kake som man får mindre av om mann deler. Menn fikk ikke stemme mindre bare fordi kvinner også fikk stemmerett. De rike i Norge fikk det ikke dårligere av at middelklassen vokste osv.

Hva er 3 ting som andre folk kan gjøre for å bidra positivt til dette?

  1. Her må jeg begynne med å sitere Hardvard økonomen Cladua Goldin som jeg synes har et godt poeng. Menn burde ha lyst på hva kvinner har lyst på. Hvis menn hadde hatt lyst til å ta mer ansvar i hjemmet, så ville arbeidssteder vært strukturert annerledes, og menn og kvinner ville fått likere behandling og lønn på arbeidsmarked. Jeg synes også det er veldig fint at det er flere menn som kjemper for delt samværsrett med barna sine.
  2. Jeg har følt en tendens til at flere kvinner er mere positivt innstilt til hverandre enn det de var før og at vi er flinkere til å heie hverandre frem. Men jeg tror vi kan bli enda flinkere som kvinner til å anerkjenne hverandre. Dette vil derimot ikke si at vi helt blindt skal støtte hverandre. Det vil også si at vi tar hverandre seriøst og gir konstruktive tilbakemeldinger slik at vi har mulighet til å forbedre oss.
  3. En tredje ting er at folk må bli enda flinkere til å si i fra når de hører andre si negative ting om andre. Enten det gjelder at en mann som viser såkalte feminine karaktertrekk blir latterliggjort, at damer blir snakket om som objekter eller at man hører folk si rasistiske ting. Ofte er det forkledd som vitser eller kanskje noe velmenende fra søsken, foreldre eller kanskje kollegaer. Det kan være ubehagelig å si i fra, men det er enda mer ubehagelig for de som blir faktisk blir utsatt for sexisme eller rasisme.

Favoritt sang?
Tir n`a Noir – Vamp
Bok anbefaling?
Ravneringene av Siri Pettersen og Nemi- bladet av Lise Myhre.

Til forfatterens store glede skal kvinnemonologene skal bli satt opp ved Teateret i Kristiansand i mai med planlagt premiere 11 mai 2018.

 

Du finner henne på sosiale media:
Instagram: @Stinesandness
Facebook: Kvinnemonologene
Vero: Stine Sandnes

 


TEKSTFORFATTEREN

Kathrine Flåte
Kathrine Olsen Flåte
Co-grunnlegger og redaktør av Flyt Frem
@flytfrem

 Før du stikker
– vil du skrive neste innlegg om kultur, likestilling eller samfunn?  
Send en mail til flytfrem@gmail.com. Aldri skrevet og publisert før? Don´t worry vi hjelper deg!

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.